Hoe houd je mensen 1,5u lang geboeid achter hun scherm? Wij experimenteerden met deze methodieken om de BrusselArt Toernée Digitaal interactiever te maken.

 1. Kennismakingsronde (visuele beweging)
  Deze ijsbreker zorgt voor visuele beweging door te spelen met het aan-/uitzetten van de camera. Aan de start zetten alle deelnemers hun camera uit, vervolgens stelt de presentator een vraag. Bij ‘ja’ zet de deelnemer zijn camera (kort) aan, bij ‘nee’ blijft de camera uit. Varieer gerust met grappige/serieuze/verrassende/... vragen. Belangrijk: zorg ervoor dat iedereen Zoom weergegeven wordt in gallery view-modus. Deze methodiek werkt goed bij een grote groep deelnemers.

 2. Voorstellingsronde (actief nadenken)
  Activeer de deelnemers met een klassieke voorstellingsronde. Stel éénvoudige vragen als ‘Hoe heet je’ of ‘Waar werk je?’. De eerste persoon die zich voorgesteld heeft, kan het woord doorgeven aan een volgende deelnemer en deze een extra vraag stellen. Deze persoon stelt zich voor, beantwoordt de extra vraag en duidt op zijn beurt weer iemand aan. Zo wordt elke deelnemer actief betrokken bij het gesprek.

 3. Digitale tool: Padlet
  Een Padlet is een digitaal prikbord waarop je teksten, foto’s en links kan delen. Tijdens de BrusselArt Toernée gebruikt we Padlet om het programma en de sprekers op een visueel aantrekkelijke manier te bundelen. Bekijk het voorbeeld.

 4. Korte evaluatie & gebruik maken van de chat-functie
  De chat-functie is een handige instrument zodat mensen vragen kunnen stellen zonder een spreker te onderbreken, om bijkomende informatie te delen of om een technisch probleem te melden. Je kan het ook inschakelen om de online sessie te evalueren: zo kan je de deelnemers bijvoorbeeld vragen om de sessie in drie woorden te omschrijven in de chat. Op deze manier combineer je drie wins: je hebt even adempauze als moderator, de deelnemers gebruiken actief de chat-functie en je verzamelt interessante input/feedback.

© Foto: Unsplash