Hoe kunnen jongeren volwaardig deelnemen aan de culturele wereld? Welke ervaringen in samenwerking tussen de culturele sector, het onderwijs en/of de jeugdsector zijn interessant om te delen? En wat zijn de conclusies en aanbevelingen die we daaruit kunnen opmaken?

Op dinsdag 16 november 2021 co-organiseren Lasso en het Huis van Culturen en Sociale Samenhang van Sint-Jans-Molenbeek een tweetalige inspiratiedag over Move It Kanal. Samen gaan we er terugkijken op 6 jaar projectwerking en inspiratie en expertise-uitwisseling bieden over cultureel werken met jongeren in de Brusselse Kanaalzone. Zo werken we samen aan de verduurzaming van het opgebouwde netwerk.

Voor wie?

Praktijkwerkers uit verschillende sectoren: jeugdwerkers, leerkrachten (secundair onderwijs), culturele bemiddelaars en andere professionals, actief in en rond de Brusselse Kanaalzone, die de band tussen cultuur en jongeren tussen 12 en 18 jaar willen verbeteren, en die de voorbije jaren van dichtbij of verderaf betrokken waren bij het Move It Kanal-project.

Kom inspiratie opdoen, ontmoet vele professionals en klink samen. Want het project Move It Kanal eindigt dit jaar, maar culturele projecten met en voor jongeren blijven nodig!

Programma

 • 12u15 – 12u30 Onthaal
 • 12u30 – 13u30 Netwerklunch
 • 13u30 – 14u15 Plenaire opening
 • 14u30 – 16u00 Drie sessies in kleine groepen
  • Participatief aan de slag rond kunst en cultuur - VOLZET
   Hoe doe je dat, een participatief traject vormgeven? Tijdens deze sessie nemen wij je mee in de verschillende stappen van zo’n proces. We zullen te horen krijgen hoe het Franstalige jeugdhuis Mosaïc een cultureel ontdekkingsparcours uitstippelde met en voor hun jongeren. Vanuit dit praktijkvoorbeeld wisselen we ook eigen ervaringen uit rond de succesfactoren en leerpunten van culturele projecten met inspraak van jongeren.
  • Huis van Culturen & Sociale Samenhang in the spotlight
   Duik in imagine#1080, de jongerenwerking van het Huis, kom meer te weten over het muzikale jongerenproject Good Vibes en krijg een zicht op hoe verschillende medewerkers hun buurtwerking vorm geven. We gaan o.a. in gesprek met Loubna Gaich, die het Good Vibes-project coördineert.
  • Reflectie-atelier
   Een creatieve workshop waarin we ongeremd reflecteren over de mogelijkheden om cultuurparticipatie bij jongeren te verbeteren met oog op de toekomst en het formuleren van beleidsaanbevelingen. Deze sessie
   wordt begeleid door Ayla Joncheere, onderzoeker bij de Erasmushogeschool Brussel.
 • 16u15 – 16u45: Pitchronde + plenaire slotsessie
 • 16u45-17u30: Aperitiefgesprekken


Praktische info

 • Datum: dinsdag 16 november 2021
 • Tijdstip: 12u30 – 17u30
 • Locatie: Huis van Culturen en Sociale Samenhang (Merchtemsesteenweg 67, 1080 Sint-Jans-Molenbeek)
 • Taal: NL/FR
 • Inschrijven: gratis maar verplicht, via dit inschrijvingsformulier, voor 9 november 2021
 • COVID-19: Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voert vanaf 15 oktober het Covid Safe Ticket in voor evenementen. De inspiratiedag zal deze richtlijnen volgen en de coronapas opvragen aan het begin van het evenement.


Meer info of vragen? ine.vos@lasso.be


--

Move It Kanal, het tweetalige stadsproject van Lasso (2015-2021) over de culturele participatie van jongeren in Brussel in de Kanaalzone (www.move-it-kanal.be) wil de culturele participatie van deze jongeren stimuleren door de samenwerking tussen organisaties uit verschillende sectoren (culturele sector, jeugd en onderwijssector) en gemeenschappen te versterken.

Het Huis van Culturen en Sociale Samenhang in het hart van het Historische Molenbeek herbergt een laagdrempelige, openbare artistieke ruimte die open staat voor de buren, inwoners van Molenbeek, hun verenigingen en scholen en alles wat artistiek leeft in de gemeente. Haar werking rond culturen en kunst is vooral de opstap naar meer en betere onderlinge samenhang.


Volzet
Datum
16.11.21
Tijdstip
12:30
Locatie
Huis van Culturen en Sociale Samenhang
Taal
NL + FR