Move It Kanal was een tweetalig stadsproject met een focus op jongeren (12-18 jaar) uit de Brusselse Kanaalzone. Met het project wilden Lasso en haar partners de cultuurparticipatie van deze jongeren stimuleren. Na afloop van Move It Kanal maakten we een publicatie met onze ervaringen, inzichten en inspirerende praktijkverhalen, zoals deze samenwerking met jeugdwerking Mosaïc.

Mosaïc asbl (Mouvement Social d’Action Interculturel) is een jeugdhuis op de grens van Koekelberg en Molenbeek. Door gratis activiteiten aan te bieden willen ze zich toegankelijk opstellen naar iedereen. Op die manier hopen ze de culturele en sociale participatie van kinderen en jongeren in de stad te bevorderen. Een vraag om een cultureel project op poten te zetten met hun +12-jarige jongeren werd het beginpunt van onze samenwerking. We wilden vooral zoveel mogelijk aansluiten bij de manier waarop ze in het jeugdhuis zelf met de jongeren aan de slag gaan. Mosaïc ontwikkelt voor elke groep namelijk telkens andere activiteiten. Voor de +12-jarigen organiseren ze o.a. ‘Roulette’. Er wordt dan gedurende enkele weken rond één specifiek thema gewerkt, vervolgens wordt er doorgeschoven naar een ander thema. Zo spelen ze in op de nood aan projecten van korte(re) termijn i.p.v. projecten die een heel jaar duren.

Tijdens het schooljaar 2019-2020 werkten we samen een project uit. Als startpunt maakten we gebruik van BabbelArt om te polsen naar de interesses van de jongeren. De eerste brainstorms brachten vier thema’s aan het licht om rond te werken: natuur en cultuur, muziek, museumbezoek en spelen. Elke woensdagmiddag vond een workshop, activiteit of uitstap plaats waarvoor Lasso research deed. Zo gaven we ‘Roulette’ samen een culturele invulling binnen één van de vier thema’s. En na drie weken was het weer tijd voor een volgend thema.

Het programma bracht hen van beatbox naar plantaardige inkt en van de Belgian Chocolate Village naar het Riolenmuseum. In een wereld zonder corona had de ontdekkingstocht verder kunnen gaan en had de ‘Roulette’ tot voorjaar 2020 gedraaid. Ondanks het abrupte einde van het project bleven de contacten echter doorlopen. Zo werden er op latere tijdstippen nog tips uitgewisseld m.b.t. culturele uitstappen voor de jongeren en ontdekten ze zelfs een zomer later nog nieuwe dingen in hun buurt, zoals een jongerenavond van Good Vibes in Molenwest.

Ontdek meer praktijkverhalen in de publicatie "Move It Kanal: over cultuur en jongeren in de Brusselse kanaalzone".