Op 20 februari 2018 organiseerde Lasso een inspiratiedag in het kader van het project Try Out Teens. Hieronder lees je hoe die dag verliep.

Plenair gedeelte

Minister Sven Gatz bijt de spits af. Hij onderstreept het belang van verzamelplaatsen, netwerken en netwerkmomenten met mensen uit het onderwijs, jeugdwerk, welzijn en cultuur om de cultuurparticipatie van jongeren in de brede zin van het woord te kunnen ondersteunen en verbeteren. De minister heeft het over het belang van extra inspanningen om die segmenten van de Brusselse jeugd te bereiken die doorgaans niet zo makkelijk bereikt worden, en dit op een duurzame wijze. Met deze inspiratiedag en het project Try Out Teens zet Lasso hier alvast belangrijke stappen in. Ook projecten als Karavane 1060 en Ça vient de chez nous tonen volgens de minister hoe je op een boeiende manier met jongeren aan de slag kan.

Vervolgens vertelt Anja Van Roy, algemeen coördinator van Lasso, over Try Out Teens. Ze kadert het project, het doel van de tools en vertelt ons waarom deze doelgroep onze aandacht zo hard nodig heeft.

Tieners vallen er vaak tussenuit en dit om tal van redenen, die al dan niet te maken hebben met de specificiteit van de puberteit. Voor de culturele sector is het alvast geen evidente doelgroep als we mogen afgaan op het beperkte cultuuraanbod in Brussel dat zich specifiek op tieners richt. Maar samen staan we sterker: met het project Try Out Teens wil Lasso samenwerking versterken, over de sectoren heen.

De verschillende sectoren zijn goed vertegenwoordigd: onderwijs, jeugd en cultuur! De meerderheid van de deelnemers is werkzaam in en voor Brussel maar we verwelkomen ook een aantal organisaties uit Vlaanderen.

Tools

Stephanie Lemmens, stafmedewerker Lasso, geeft uitleg bij enkele tools om artistiek met tieners aan de slag te gaan:

  • Het Try Out Teens Magazine en de bijhorende Guidelines
    Het Try Out Teens Magazine brengt vier diverse praktijkverhalen uit het Brusselse jeugdveld uitgebreid in beeld. De bijhorende Guidelines kunnen een richtingaanwijzer zijn in het opstarten, evalueren… van artistieke trajecten met tieners.
  • BabbelArt
    Een speelse gespreksmethode om het met een klas of groep over kunst & cultuur te hebben
  • De documentaire Try Out Teens
    In deze documentaire vertellen tieners zelf hij zij naar cultuur kijken

Alle tools werden ontwikkeld door Lasso. Ze kwamen tot stand dankzij de feedback van leerkrachten, jeugd- en cultuurwerkers die de tijd namen om met ons in gesprek te gaan en ons een inkijk te geven in hun werkingen.


BabbelArt: een primeur!

Tijdens de inspiratiedag spelen enkele leerlingen van het Atheneum Brussel voor de eerste keer de finale versie van het spel. In kleine groepjes gaan ze aan de slag aan de hand van verschillende opdrachten. Op een interactieve manier stimuleert het spel hen om ideeën te vormen, samen beslissingen te nemen én tot een concreet resultaat te komen.

Panelgesprek

We eindigen met een panelgesprek rond het thema 'Artistiek aan de slag in het onderwijs'. Het gesprek wordt gemodereerd door Anja Van Roy. Aan het woord komen: