Tijdens het schooljaar 2023-2024 begeleidden Lasso en JES zes Brusselse gemeenschapscentra en bibliotheken. De focus van het coachingstraject was het opzetten van een tienerwerking, voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Hieronder geven we enkele tips en aandachtspunten mee om zelf een actieplan op te stellen voor zo’n jongerenwerking.

1 - Durf keuzes maken

Bouw verder op wat goed werkt. En durf (tijdelijk) te kiezen om bepaalde zaken niet meer te doen. Zo’n doordachte keuzes creëren ademruimte, voor jou, je dienst én je organisatie om meer in te zetten op wat wel kan werken. Of ermee te gaan experimenteren.

We beseffen dat de locatie en de infrastructuur van ons gemeenschapscentrum weinig aantrekkingskracht heeft op tieners en jongeren. Daarom willen we de keuze maken om ons activiteitenaanbod in huis (tijdelijk) te verminderen en een ‘mobiele jeugdwerking’ op te zetten. De jeugdwerker kan dan vooral investeren in outreachend werken, buitenshuis activiteiten opzetten of ondersteunen en meer voeling krijgen met de doelgroep.

- GC Kontakt

2 - Versterk en investeer in wat werkt

Versterk initiatieven waarbij het wel al lukt om tieners te bereiken, en bekijk hoe die duurzaam ingebed kunnen worden in je werking. Denk ook na hoe die initiatieven kunnen groeien: investeer erin en voorzie meer budget, tijd en mensen om de draagkracht ervan te vergroten.

Plots zijn we bij tieners en jongeren bekend voor onze studieplekken. We kregen op korte tijd enorm veel jongeren over de vloer om te studeren of om groepswerken te maken na schooltijd. Dit brengt heel wat nieuwe uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld rond afspraken maken over wat wel en niet kan. Er wordt actief mee aan de slag gegaan, er is een Whatsappgroep en we proberen de jongeren zowel bij activiteiten te betrekken als warm te maken voor studentenjobs. Misschien kunnen ze ook betrokken worden in het maken van afspraken of in het opnemen van verantwoordelijkheden.

- GC Den Dam

3 - Pak de grondoorzaak aan

Ga op zoek naar de grondoorzaak van de uitdagingen waar je als organisatie voor staat, in het opstarten of realiseren van een jongerenwerking. Kies één doelstelling die in één keer een divers aantal problemen kan aanpakken.

We waren aanvankelijk gericht op het creëren van nieuwe projecten en activiteiten voor tieners. Naarmate het traject vorderde, kwamen we tot de conclusie dat er eerst meer ingezet moest worden op het creëren van een intern draagvlak voor een tienerwerking, en het bepalen van een basishouding ten opzichte van het huidige tienerpubliek. Over deze zaken was intern nog te weinig nagedacht en bestaat altijd een consensus. Dat wordt dus de eerste stap.

- Bib Sophia

4 - Maak ruimte voor experiment

Wil je graag een verandering doorvoeren of een bepaald projectidee uittesten? Voer dan een testperiode in. Baken acties goed af in functie van tijd, duur, doelgroep, personeel en budget. Evalueer het experiment en stuur bij waar nodig voor je het structureel wil inbedden. Communiceer wel duidelijk naar alle betrokkenen dat het om een test gaat. Vergeet zeker de tieners niet, zodat ook hun verwachtingen realistisch zijn.

In onze bib willen we graag iets uittesten rond ‘exclusieve jongerentijd’, ik pikte dit idee onlangs op tijdens een studiedag. Het idee is om op een aantal middagmomenten - normaal zijn we dan gesloten - exclusief voor jongeren die hier school lopen te openen.

- Bib De Lettertuin

5 - Bepaal de speelruimte voor tieners

Participatief werken begint bij het verduidelijken van je interne visie, werking en mogelijkheden. Door in kaart te brengen wat je te bieden hebt, waar er kansen liggen en wat je grenzen zijn, kan je zelfzeker in dialoog gaan met tieners over hun noden en wensen en gezamenlijk bekijken welke ideeën je kan realiseren. In plaats van een aanbodgerichte aanpak kan je je ook richten op het creëren van een tienervriendelijk klimaat binnen je organisatie, van waaruit je bottom-up werken in de praktijk kan brengen.

6 - Bundel de krachten en zoek complementariteit met partners

Zet je sterktes in bij projecten van derden of samenwerkingen. Ga op zoek naar partners waarmee je gemeenschappelijke doelen hebt, rond tieners (groei)kansen geven. Zoek naar partijen die jouw projecten mee kunnen uitdragen en realiseren, met hun ervaring en netwerk. Partnerprojecten vormen vaak ook een kans om een projectsubsidie aan te vragen, onderzoek de mogelijkheden.

Veel succes!