Het project pARTicipe! wil experimenteren met nieuwe manieren om samen te werken rond cultuur. Dat gebeurt in proeftuinen, waarbinnen een groep kinderen of tieners van een jeugdwerking of (brede) school begeleid wordt. In het 2e projectjaar zet Lasso de samenwerking met jeugdwerking Chambéry (D’broej) verder. Chambéry’s taalstimuleringsatelier De Reporters bestaat inmiddels uit een nieuwe groep kinderen én er is ook een nieuwe begeleidster (Aagje). Tijd om kennis te maken...

Aan het begin van het jaar organiseren Beatriz (Lasso) en begeleidster Aagje een spelsessie BabbelArt. Ze ontdekken de culturele interesses en talenten van De Reporters en al snel bundelt de groep hun interesses in één droomproject: een stripverhaal bedenken, tekenen en digitaal vormgeven. Met als kers op de taart een signeersessie van hun uitgegeven boek. Vervolgens maakte Beatriz een buurtscan: een visueel overzicht van potentiële projectpartners in de buurt van Chambéry. Zo kwamen ze illustratoren, experten in comics en culturele en kunsteducatieve organisaties op het spoor. De ideeën werden zorgvuldig besproken met Aagje, al doende werd het artistiek traject uitgestippeld.

Begin maart was de eerste uitstap een feit: Janne van Art Basics for Children zorgde voor een introductie tot ‘Creative storytelling’. Er werd gefilosofeerd over vorm en inhoud van een verhaal. De kinderen verzonnen in kleine groepjes indrukwekkende Kamishibai-verhalen bij bestaande prenten.

In het donker bedenk je de stoerste Kamishibai-verhalen!

Na deze vuurdoop was de groep klaar voor het echte werk. Illustrator Seren Teke zal hen de komende weken begeleiden bij het maken van een storyboard, om daarna de zelfgeschreven stripverhalen digitaal te tekenen en vorm te geven.

Op het programma staat ook nog een uitwisseling met de bibliotheek van Etterbeek. De door stripverhalen gepassioneerde bibliotheekmedewerker zal een selectie maken van comics en graphic novels, zodat de groep kennis kan maken met verschillende soorten en vormen van stripverhalen. En wie weet is de bib wel een mooie plek voor een signeersessie? Wordt vervolgd!