Een museum voor 0- tot 3-jarigen
Siene Hollemans
Het Museum Kunst en Geschiedenis (MKG) zet sinds 2018 in op een aanbod voor 0- tot 3-jarigen. Tweejaarlijks organiseren ze een event voor families met jonge kinderen. Dit jaar gebeurt dat in het kader van de Kunstendag Voor Kinderen, op 17 november. Klara, verantwoordelijk voor publiekwerking en educatie binnen MKG, vertelt er meer over.
Lasso: Waarom stelden jullie een programma samen voor baby’s, peuters en hun families?
Klara: Ons museum streeft ernaar een warme en gastvrije plek te zijn voor iedereen. De eerste zin van onze visietekst benadrukt het belang van het verbinden van mensen, kunst, en geschiedenis. Toch merken we dat toegankelijkheid niet altijd vanzelfsprekend is. Veel mensen ervaren musea nog steeds als ‘elitaire’ of zelfs saaie instellingen en ervaren vaak een hoge drempel, zeker gezinnen met jonge kinderen.
Musea zijn vaak ook niet bedacht op kinderen van 0 tot 3 en hun ouders, zowel qua inhoud als qua praktische toegankelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan hoge toegangstrappen, zalen die moeilijk bereikbaar zijn met buggy’s en kunstwerken die te hoog hangen opdat kinderen ervan kunnen genieten. Daarom wil KMKG ook voor de allerkleinsten en hun begeleiding een gastvrije ervaring aanbieden. Met het programma richten we ons dus op het letterlijk en figuurlijk verlagen van die drempels, zodat iedereen kan genieten van wat het museum te bieden heeft.
Hoe viel de keuze op een ad-hoc-evenement, tijdens de Kunstendag Voor Kinderen?
Het museum structureel openstellen voor jonge bezoekers en hun families is een langdurig, complex traject. Dit evenement is daarin een eerste stap. Een dag waarop het museum écht toegankelijk en kindvriendelijk is, met aangepaste activiteiten waarin baby’s, peuters en hun ouders centraal staan.
Een museum structureel openstellen voor jonge bezoekers is een langdurig, complex traject. Dit evenement is daarin een eerste stap.
- Klara Herremans
Hoe vullen jullie dat traject in? Hoe werken jullie eraan om een gastvrij, zinvol en fijn museum te worden voor de allerjongsten?
Allereerst volgen mijn collega’s en ik allerlei relevante opleidingen, en onderhouden we netwerken met organisaties als Arteveldehogeschool, Erasmushogeschool – Opleiding Pedagogie van het Jonge Kind, Lasso, kinderdagverblijven en andere musea zoals Wiels en MSK Gent. Via hen komen nieuwe inzichten en ervaringen met de doelgroep binnen. We werken ook samen met partners, Art Basics for Children of Theater De Spiegel bijvoorbeeld. En we zetten discipline-overschrijdende projecten op met dansers en muzikanten. Zo zorgen we voor een programma dat jonge kinderen op een speelse, educatieve manier prikkelt. Ook interne sensibilisering is belangrijk. Door regelmatig activiteiten voor baby’s en peuters te programmeren, groeit de aandacht voor dit publiekssegment.
Kan je enkele tips meegeven voor wie ook iets wil organiseren voor de allerjongsten?
- Switch van perspectief
Leg de nadruk op zintuiglijke ervaringen, afgestemd op de waarneming van baby’s en peuters. - Denk aan faciliteiten
Praktische voorzieningen zoals een buggyshuttle en een verzorgingshoek maken het bezoek makkelijker en aangenamer. Doe gerust beroep op een crèche voor advies en samenwerking. - Zorg dat het personeel mee is met het verhaal
Van de algemene directie tot de collectiebeheerders, de technische dienst of het onderhoudsteam… Betrek zoveel mogelijk mensen voor een soepel verloop van je activiteit. - Heb aandacht voor grote(re) broers en zussen
Voorzie indien mogelijk ook activiteiten die aansluiten bij oudere kinderen, zodat het hele gezin zich welkom voelt. - Investeer in communicatie
Jonge ouders en verzorgingsprofessionals bereik je via kinderopvang, het Huis van het Kind, Kind en Gezin en andere netwerken. Partners zijn cruciaal om jouw doelgroep effectief te bereiken.