Wat als Brusselse ketjes eens voor één dag de baas konden zijn in een cultuurhuis? Dat was het projectidee dat ontstond in het najaar van 2015 op het platform 'ondersteuning jeugdateliers' (sOnJA) van JES.

JES en Lasso werkten samen met een werkgroep van zowel cultuur- als jeugdorganisaties de krijtlijnen uit voor participatieve trajecten tussen de beide sectoren. Vanaf oktober 2016 gingen diverse samenwerkingstrajecten van start, onder de noemer Kinderen Baas. Dit alles was voor JES en Lasso een experiment, ook wij als ondersteunende organisaties gingen de co-creatie aan!

De ervaringen van het experimentele project 'Kinderen Baas, participatieve trajecten tussen jeugd & cultuur' willen we graag met jullie delen op het 'Inspiratiemoment Kinderen Baas' op dinsdag 6 juni 2017 van 14:00 tot 16:30 in ARGOS (Werfstraat 13, 1000 Brussel).

Ben je als jeugdwerker op zoek naar vernieuwende manieren om rond kunst en cultuur te werken, wil je als cultuurwerker inzetten op participatie en co-creatie? Kom dan hier je inspiratie opdoen! Via workshops maak je kennis met de criteria en de ervaringen vanuit de verschillende 'Kinderen Baas' trajecten.

Programma

 • 14:00 Onthaal & Welkom
  We stellen het project 'Kinderen Baas' en de verschillende trajecten voor.
 • 14:30 Concreet aan de slag: Participatie, Trajectwerking & Innovatie
  Maak je keuze uit één van de drie workshops, opgebouwd rond de criteria van het project en met de ervaringen vanuit de verschillende trajecten
  • WORKSHOP 1 Participatie in de praktijk
   De participatieladder in de praktijk. Vanuit de ervaringen uit het traject Dbroej-Ratatouille en Zinnema, gaat Zinnema met de deelnemers aan de slag om participatie-acties op verschillende niveaus uit te werken.
  • WORKSHOP 2 Trajecten tussen jeugd en cultuur
   Stap voor stap een traject opbouwen tussen jeugdwerk en cultuur. Lasso en Dbroej - Centrum West gaan met de deelnemers op zoek naar de beste tips & trics om een samenwerking op te starten en uit te bouwen.
  • WORKSHOP 3 Participatieve spelmethodieken
   Cultuur meets jeugdwerk, ook op vlak van participatieve spelmethodieken. Argos en JES inspireren de deelnemers door een hele resem methodieken te beleven met de expo als speelterrein.
 • 16:00 Receptie & toonmoment Kinderen Baas
 • 16:30 Einde voorzien


Voorafgaand organiseert Lasso de Kunst voor Ketjes Toernée. Je bent van harte welkom op deze cultuurmarkt om inspiratie op te doen voor artistieke zomeractiviteiten voor kinderen.

Datum
06.06.17
Tijdstip
14:00
Locatie
Argos