Hoe ga je met een groep jongeren in gesprek over kunst en cultuur?

Op donderdag 14 maart 2019 organiseert Lasso in het kader van Move It Kanal een tweetalige vorming (NL/FR) over de speelse gespreksmethode BabbelArt, specifiek voor leerkrachten, jeugdwerkers en cultuurprofessionals die werken met Brusselse jongeren.

Programma

  • 09:30 - 9:45 Ontvangst met koffie
  • 9:45 - 10:00 Welkomstwoord en start met Ras El Hanout
  • 10:00-10:30 Korte presentatie Lasso & L'Épicerie - intro BabbelArt
  • 10:30 - 11:30 BabbelArt deel 1 (in kleine groepen)
  • 11:30-11:45 Pauze
  • 11:45-12:30 BabbelArt deel 2 (in kleine groepen)
  • 12:30-13:30 Slot & lunch

De vorming wordt gegeven aan een beperkt aantal deelnemers zodat er voldoende tijd is om het spel te spelen en er ruimte is voor uitwisseling over hoe BabbelArt kan gebruikt worden in je eigen werkcontext (school, jeugdhuis, cultuurcentrum...).

Babbel wat?

BabbelArt is een is een speelse gespreksmethode ontworpen door Lasso en De Aanstokerij, voor groepsbegeleiders, leerkrachten, vormings- en (kunst)educatieve medewerkers die met een groep jongeren (vanaf 10 jaar) of volwassenen in gesprek willen gaan over hun artistieke en culturele interesses en ervaringen. Het geeft inzicht in de leefwereld en verwachtingen van de spelers op vlak van kunst en cultuur en hoe ze hun eigen creativiteit willen beleven.

BabbelArtis tweetalig (NL/FR) en kan gespeeld worden in verschillende contexten, vb. als opwarmer voor een projectweek op school, als onderdeel van een cultureel traject in het jeugdhuis of bij de start van een vakantieweek in een cultuurhuis.

Het bestaat uit twee delen die los van elkaar kunnen gespeeld worden. Dit naargelang de context, het doel en de interesse van begeleider en jongeren met wie het spel gespeeld wordt. Deel 1 van het spel stimuleert de reflectie over kunst, cultuur en creativiteit en wil de blik van de deelnemers hierover verruimen. Theater, dans, muziek en ook meer hedendaagse cultuuruitingen zoals fashion design, make-up art, slam poetry etc. vormen interessante uitgangspunten voor een gesprek over de plaats van kunst en cultuur in het leven van de spelers. In deel 2 organiseren de spelers hun ideale kunstenfestival. De spelers creëren nieuwe activiteiten en denken na over de manier waarop ze deze activiteiten zullen tonen op het festival (workshop, expositie, optreden...). Ze bedenken een geschikte locatie en titel voor het festival en ze bepalen met welke partners er moet samengewerkt worden om het festival mogelijk te maken.

Datum
14.03.19
Tijdstip
09:30
Locatie
L'Épicerie