Deze activiteit is afgelopen, lees het verslag.

---

Op donderdag 6 juni organiseert Lasso pARTicipe!, een gratis inspiratiedag in Muntpunt voor iedereen die op een participatieve manier met kinderen en tieners rond cultuur werkt. Het wordt een dag speciaal voor leerkrachten, jeugd- en cultuurwerkers: een ontmoetingsplek om kennis te maken met het culturele aanbod, geïnspireerd te raken over hoe je als jeugdorganisatie of school kan samenwerken met een culturele organisatie of een artistiek project op poten kan zetten.

Tijdens de cultuurmarkt kan je kennismaken met het Brusselse culturele aanbod op maat van groepen kinderen en tieners, van oa. Filem’On, Maks, Bozar, Stapstad, Bronks, BELvue, Argos, KMSKB, Kanal-Centre Pompidou, JEF Jeugdfilm, COOP, Zinnema, Wiels, Villa Empain, Tint Brussel, Ultima Vez, Labolobo, Jeugd & Muziek, Groep Vers en de Munt. Je kan er in gesprek gaan met de publiekswerkers over hun aanbod, en zelfs al concrete afspraken maken, daarnaast kan je er ook informeren over de financiële kortingen voor je groep met de VGC Paspartoe groepspas.

In de sessies zoomen we in op verschillende manieren van participatieve samenwerkingen tussen onderwijs, jeugd en cultuur. Je kan kiezen uit 3 thema's: 'boeken en verhalen', 'cinema en fotografie' en 'creatieve plekken'. Per thema zijn er telkens een drietal sprekers die hun project of werking komen toelichten. Meer info vind je in het programma hieronder.

Programma

 • 12:00 Onthaal
 • 12:30 Welkom door Lasso
  Filmpje over BabbelArt, de speelse gespreksmethode over kunst en cultuur, in actie in de Sint Gillisschool onder begeleiding van Kamo en de gemeentelijke tienerwerking.
 • 12:45 Cultuurmarkt met doorlopend lunch
  Bezoek de volgende cultuurorganisaties: Filem’On, Maks, Bozar, Stapstad, Bronks, BELvue, Argos, KMSKB, Kanal-Centre Pompidou, Brussels Short Film Festival, JEF jeugdfilm, COOP, Zinnema, Wiels, Villa Empain, Tint Brussel, Ultima Vez, Labolobo, Jeugd & Muziek, Groep Vers en de Munt. Je kan er ook informeren naar de financiële kortingen voor je groep met de VGC Paspartoe groepspas.
 • 14:00 Keuzesessies
  In deze sessies zetten we een aantal culturele en participatieve praktijken voor en door kinderen en tieners in de kijker. Kies 1 van de volgende drie sessies
  • Keuze 1 Boeken & verhalen
   Creatief aan de slag met verhalen en (voor)lezen voor kleuters en kinderen. Hoe ga je ermee aan de slag in een meertalige context? En hoe kan je participatieve samenwerkingen opzetten tussen een kinderwerking en cultuurorganisaties, waaronder bibliotheken? Dat kom je hier te weten. Christina Roelandt van Muntpunt licht het scholenproject ‘I Book You’ voor, Bram Vandenbroucke vertelt over de samenwerkingen die IBO KIK opzet rond cultuur, Patrizia Civetta van Foyer stelt de meertalige voorleesprojecten en digitale kamishibai voor en Ghizlane Zaid van Samen voor Morgen brengt het verhaal over de Leesmusketiers.
  • Keuze 2 Cinema & fotografie
   Artistieke projecten opzetten rond film en fotografie voor kinderen en jongeren, daarover gaat deze sessie. We geven verschillende voorbeelden van hoe je aan de slag kunt met film en fotografie binnen en buiten de schoolmuren. Hilde Steenssens van Filem'on over verschillende participatieve filmprojecten voor jong publiek, Jérémy Naklé van Argos stelt het project SUPER8 voor, Karo Guetens vertelt over de ‘jonge programmatoren’ van JEF Festival; Lies Vanhauwere licht het fotografieproject toe van 2 Franstalige scholen in samenwerking met La Fonderie. Deze sessie gaat door in Cinema Galeries.
  • Keuze 3 Creatieve plekken
   Creatieve vrijplaatsen voor jongeren, hoe kan je de artistieke creativiteit van jongeren aanwakkeren vanuit je jeugdwerking, je school of in de publieke ruimte? Jonas Merckx vertelt over de samenwerking tussen JH De Branding en Atelier 34zero, Isabelle Vander Putten komt de uitdagingen van 'De Koer', tijdelijke droomplek voor ontmoeting, in Anderlecht toelichten en tot slot komt Jessica Vosters van JES aan het woord over het YOTA-project in Elsene. Deze sessie gaat door in Jeugdhuis DAR.
 • 15:30 Afsluitende drink

Wens je graag meer informatie over deze dag of wil je als cultuurhuis nog een plekje op de cultuurmarkt? Aarzel niet ons te contacteren via T 02 513 15 90 of per mail Naomie Mawete Tuana, naomie.mawetetuana@lasso.be of Marijke Van Hassel, marijke.vanhassel@lasso.be

Deze inspiratiedag organiseert Lasso in het kader van het project Kunst voor Ketjes met de steun van VGC/Stedenfonds en Try Out Teens met ondersteuning van de Vlaamse Overheid. Deze inspiratiedag maakt ook deel uit van de Roadtrip Cultuureducatie, georganiseerd door Publiq.

Datum
06.06.19
Tijdstip
12:00
Locatie
Muntpunt