Deze activiteit is afgelopen, lees het verslag.

---

Hoe kunnen jongeren volop deelnemen aan educatieve kunstprojecten? Op welke manier kunnen jonge deelnemers zich ruimten op school, in kunstcentra of openbare plaatsen toe-eigenen? Hoe benaderen kunstenaars, leerkrachten (focus secundair onderwijs), pedagogen en cultureel bemiddelaars het raakvlak tussen instellingen, kunst en onderwijs?

Op vrijdag 10 mei organiseren Lasso/Move It Kanal en BOZAR samen een meertalige inspiratiedag. Aan de hand van zes rondetafelgesprekken gaan we dieper in op de uitwisseling tussen kunst en onderwijs. We hebben gekozen voor actuele thema’s die inspelen op wat er leeft op het snijvlak tussen kunst en onderwijs en bieden zo een gevarieerd programma aan.

Programma

 • 9:30 - 10:00 Onthaal
 • 10:00 - 10:30 Plenaire opening
  Next Generation, Please! en Move It Kanal
 • 10:30 - 12:00 Rondetafelgesprekken
 • 12:00 - 12:30 Plenair slot
 • 12:30 - 13:30 Lunch + bezoek expo Next Generation, Please!

Per tafel nemen verschillende experten deel, die op basis van eigen ervaringen het gesprek aangaan met de deelnemers. Dit zijn de tafels en de experten:

 • Internationaal samenwerken doet ertoe (ENG)
  Met Cosmin Manolescu (choreograaf en artistiek directeur van Serial Paradise Company in Boekarest) en Peggy Brandon (directeur Mocca, expertisecentrum cultuuronderwijs in Amsterdam)
 • Tools voor creativiteit (NL/FR)
  Met Jochem Devens (artistiek begeleider bij KAMO vzw) en Tom Goris (Artistieke en zakelijke leiding MUSE-E Belgium)
 • Actietheater: instrument voor verandering (FR/NL)
  Met Abdelhak Chenouili (leerkracht en mede-oprichter theatergezelschap Ras El Hanout) en Stéphane Gornikowski (coördinator La Générale d’Imaginaire in Rijsel)
 • De kracht van zingen (NL/FR)
  Met Laurence Ejzyn (publiekswerking coördinator BOZAR) en Sara Moonen (artistieke coördinatie en productie Met-X)
 • De kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap (FR/NL)
  Met Joke Vander Mijnsbrugge (projectcoördinator - Gluon Educatie) en Arnaud Matagne (operationeel directeur MoMuse Musée Molenbeek)
 • Van dansprojecten naar duurzaam samenwerken (NL/FR)
  Met Pol Coussement (artistiek leider van Passerelle, platform voor jonge dans in Kortrijk en Genk) en Julie Lemenu (begeleider en leerkracht beeldende kunsten CEFA Anderlecht)

Tijdens het onthaal op de dag zelf kan je kiezen aan welke rondetafel je deelneemt.


--

Het project Move It Kanal, geleid door Lasso en de Erasmushogeschool Brussel, is opgezet in het kader van het operationele EFRO programma van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In dit kader is bijna 2,1 miljoen euro in het project geïnvesteerd, waarvan 50% door de Europese overheid en 50% door het Gewest wordt gedragen. De doelstelling van de EFRO-programmering is om de culturele participatie van jongeren in het kanaalgebied te versterken.

EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) is een instrument voor het Europese regionale beleid dat nieuwe mogelijkheden wil bieden aan Europese burgers en dat de kloof tussen de levensstandaard in de verschillende regio's wil dichten. Het vormt een investerings- en solidariteitsmechanisme van de EU dat dankzij Europese en regionale investeringen ons dagelijkse leven beïnvloedt.

Het project wordt ondersteund in cofinanciering met de VGC.

Datum
10.05.19
Tijdstip
09:30
Locatie
BOZAR