Deze activiteit is afgelopen, lees het verslag.

---

Werk je in de Brusselse Kanaalzone met jongeren tussen twaalf en achttien of wil je als culturele organisatie meer betekenen voor deze jongeren? Kom dan op dinsdag 22 november naar het Huis van Culturen en Sociale Samenhang in Molenbeek, voor de kick-off van Move It Kanal, een stadsproject over cultuurparticipatie van jongeren uit de Brusselse Kanaalzone.

We nodigen professionals uit de Nederlands- en Franstalige cultuur- en jeugdsector uit om het project en elkaar (beter) te leren kennen. Deze sessie staat inhoudelijk in het teken van de ontmoeting tussen jeugdwerk en cultuur, maar ook onderwijsmensen zijn welkom!

We beginnen deze dag met een voorstelling van het project (2015-2021) en zoomen in op de partners: Lasso, EHB Opleiding Sociaal Werk, RAB/BKO, JES vzw, D'BROEJ, IHECS en L.E.S. Molenbeek. Ook het onderzoek naar de cultuurbeleving van de jongeren uit de Kanaalzone dat in het kader van dit project uitgevoerd wordt door de Erasmushogeschool Brussel Opleiding Sociaal werk, komt aan bod.

Na het plenair deel kan je in één van de drie deelsessies aan de hand van praktijkvoorbeelden meer te weten komen over hoe cultuur een plek krijgt in het Brussels Nederlands- en Franstalig jeugdwerk, of verder inzoomen op het onderzoek tijdens een verdiepende sessie. Vervolgens kan je kennismaken met werkingen uit de Brusselse Kanaalzone, om zo te achterhalen wat jullie voor elkaar kunnen betekenen in de zoektocht om de jongeren uit de Kanaalzone en cultuur verder te linken.

Programma

  • 9:00 Onthaal
  • 9:30 Start plenair deel
  • 10:15 3 parallelle sessies
    • Ceci n'est pas un jeune (FR)
      Dit creatiefestival door en voor jongeren nestelt zich in de Brusselse publieke ruimte en kent in 2017 haar derde editie. Ceci n'est pas un jeune verzamelt meer dan 40 Brusselse partners uit de jeugd- en cultuursector en heeft als doel de zelfontwikkeling van jongeren door het verspreiden van hun eigen artistieke creaties. Aan het festival gaan maanden van voorbereiding vooraf, en wordt er in voortrajecten rond verschillende kunstvormen gewerkt. FMJ (Fédération des Maisons de Jeunes en Belgique francophone) coördineert het initiatief en komt vanuit dat perspectief haar ervaringen delen. We gaan in op hoe de samenwerking op organisatieniveau tot stand komt en verloopt, hoe de processen met de jongeren zelf verlopen en hoe je tijdens het proces omgaat met drempels en uitdagingen.
      Sprekers
      : Nathalie Heusquin, projectcoördinator bij FMJ, en Rosette Moke, theater facilitator bij het Jeugdcentrum CEDAS (1030)
    • 2. Chicago-Kunstenfestivaldesarts (NL/FR)
      Jeugdhuis Chicago is één van de 8 jeugdwerkingen van d'Broej, in centrum Brussel. Het is een plek waar jongeren terechtkunnen voor allerhande activiteiten. De missie van het jeugdhuis: tieners een plek bezorgen waar ze zich thuis voelen en waar ze een leuke tijd kunnen beleven! Het Kunstenfestivaldesarts is een internationaal creatiefestival voor kunstenaars die een persoonlijke kijk op de wereld hebben, en voor toeschouwers die hun eigen perspectief in vraag willen stellen. Elk jaar presenteert het festival podiumkunsten en beeldend werk in tientallen theaters en kunsthuizen in Brussel, gedurende 3 weken in mei. In 2012 werkten beide partners voor het eerst samen. In dit project gaan jongeren met festivalbegeleiders kijken naar diverse voorstellingen (die ze zelf kiezen). Verwachtingen en geanimeerde nabeschouwingen, alles wordt geregistreerd met een camera. Dit project gaat over het verbreden van perspectieven, de waarde van iemands mening en een leuke avond uit!
      Sprekers
      : Jonas Bastijns (Jeugdhuis Chicago) & Anne Watthee (Kunstenfestivaldesarts)
    • 3. Interactieve workshop: methodieken om jongeren te betrekken in onderzoek (NL/FR)
      In deze sessie vertrekken we vanuit het onderzoek dat in het kader van Move It Kanal uitgevoerd wordt. De bevraging in een klas- of schoolcontext kan een drempel vormen voor jongeren om vrijuit te praten. Hoe kunnen we jongeren helpen bij het formuleren van hun culturele wishlist? En welke methodieken kunnen ervoor zorgen dat jongeren zich niet langer geremd voelen om te ventileren wat ze willen? Heb jij als jeugdwerker of cultuurprofessional hier al ervaring mee? Dan hebben we je graag in de groep. Jouw expertise kan ons helpen om de jongeren verder te betrekken in dit participatieve onderzoek.
      Spreker
      : Hanne Stevens (Onderzoekster Erasmushogeschool Brussel Opleiding Sociaal Werk)
  • 11:15 Pauze
  • 11:45 In de kijker: 8 organisaties uit de Brusselse Kanaalzone (FR/NL)
    Kom kennis maken met verschillende organisaties en werkingen uit de culturele en jeugdsector, actief in de Kanaalzone. Na een korte introductie van acht uiteenlopende organisaties onder en boven de radar, kan je kiezen met wie je tijdens de aperitiefgesprekken verder in gesprek wil gaan. Komen aan bod:
    • Jessica Vosters (Yota!-medewerkster bij JES aan de Vijf Blokken)
    • Ali Moustatine (jeugdwerker bij D'Broej-VMJ/AJM)
    • Marianne Swerts (Gemeenschapscentrum Nekkersdal / Brede School Laken),
    • Jacques-Yves Le Docte (kunsteducatief medewerker / directeur bij het Huis van de Creatie in Laken)
    • BRONKS
    • Mohamed Mezgout (jeugdwerker jeugdhuis Vision in Schaarbeek)
    • Anne Colmant (coördinator van het Maison Communautaire Pierron - Rive Gauche)
    • Michaël Clemeur (Huis van Culturen en Sociale Samenhang).
  • 12:15 Aperitiefgesprekken + lunch
    Lekker netwerken tijdens een smakelijke lunch.
  • 14:00 Einde

--

Het project Move It Kanal, geleid door Lasso en de Erasmushogeschool Brussel, is opgezet in het kader van het operationele EFRO programma van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In dit kader is bijna 2,1 miljoen euro in het project geïnvesteerd, waarvan 50% door de Europese overheid en 50% door het Gewest wordt gedragen. De doelstelling van de EFRO-programmering is om de culturele participatie van jongeren in het kanaalgebied te versterken.

EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) is een instrument voor het Europese regionale beleid dat nieuwe mogelijkheden wil bieden aan Europese burgers en dat de kloof tussen de levensstandaard in de verschillende regio's wil dichten. Het vormt een investerings- en solidariteitsmechanisme van de EU dat dankzij Europese en regionale investeringen ons dagelijkse leven beïnvloedt.

Het project wordt ondersteund in cofinanciering met de VGC.

Datum
22.11.16
Tijdstip
09:00
Locatie
Huis van Culturen en Sociale Samenhang