BabbelArt Online handleiding
BabbelArt Online is een speelse gespreksmethode om met een groep of klas over kunst en cultuur te praten én zo elkaars culturele interesses en talenten te ontdekken. Je kan het spel vanaf 14 jaar spelen. Een sessie duurt ongeveer één uur, bijgestaan door een begeleider of leerkracht die alles in goede banen leidt. Elke speler heeft een laptop met een stabiele internetverbinding nodig.
Hieronder vind je stap voor stap alle informatie om als leerkracht of begeleider zelf het spel op een interactieve manier voor te bereiden en te spelen met je klas of groep.
Stap 1: Op voorhand voor de begeleider
Een week op voorhand
Maak op voorhand een meeting aan via een digitaal videoplatform (bvb Zoom, Google Meet, Jitsi Meet,…). Let er op dat alle instellingen naar wens zijn aangepast. Kies een platform dat geschikt is voor een groep van minimum 8 personen en waar de duurtijd niet beperkt is. Heeft het platform een ‘whiteboard’-functie dan is dat extra mooi meegenomen.
Stuur een mail naar de deelnemers met alle informatie. Controleer zeker of de datum en de uren correct zijn en plak er de link in naar de video-meeting. Verstuur deze mail enkele dagen op voorhand naar de spelers.
Een uur op voorhand
Open Tabletopia. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe je het programma klaar kan zetten voor de spelers:
Stap 2: Verwelkoming
Zorg ervoor dat de spelers niet te lang in de ‘wachtkamer’ moeten wachten als je deze hebt ingesteld. Verwelkom elke speler en test of hun camera en microfoon werken.
Ken je elkaar al? Of nog niet? Neem gerust de tijd om jezelf aan elkaar voor te stellen of om er even in te komen. Dit kan je doen met een energizer die helpt om het ijs te breken en om de groep wakker en enthousiast te maken.
Een voorbeeld: formuleer enkele stellingen die starten met de woorden ‘iedereen die’. Spelers op wie de stelling van toepassing in, springen recht van hun stoel. Deze oefening kan je ook doen door alle spelers hun camera af te laten zetten. Ze zetten de camera aan als de stelling op hen van toepassing is.
Extra: voordat je het spel start, kunnen de spelers hun avatar wijzigen en eventueel een foto van zichzelf instellen. Hiervoor moeten ze wel een profiel aanmaken op Tabletopia. In het filmpje tonen we je hoe je jouw avatar kan wijzigen:
Stap 3: Spelers nemen plaats
De spelers moeten enkele acties voltooien voor ze het spel kunnen starten. Toon hen gerust volgend filmpje, waarin we we uitleggen hoe de spelers ‘plaats kunnen nemen’ in Tabletopia en hun videoplatform het beste open zetten.
Als je het spel met meer dan acht deelnemers wil spelen, zal een deel de plaats van ‘spectator’ op zich moeten nemen. In onderstaand filmpje tonen we je hoe je deze plaats kan innemen en hoe je een ‘actieve speler’ en een ‘spectator’ van plaats kan doen wisselen.
Stap 4: Tabletopia ontdekken
Eens alle spelers hebben plaatsgenomen start je het spel. Iedereen zal eerst het bovenaanzicht van het spelbord te zien krijgen. Oefen met de spelers om hun camera te doen bewegen en om de basic spelacties uit te voeren. Overloop onderstaande acties met hen of laat hen het filmpje zien. Voorzie voldoende tijd om hen even te laten oefenen.
Camera verplaatsen
In – en uitzoomen |
Scrollen met je muis om in te zoomen, of gebruik de ‘+’ en ‘-‘ toetsen. |
Camera verplaatsen |
Hou de linkermuisknop ingedrukt en beweeg de muis. |
Camera roteren |
Hou de rechermuisknop ingedrukt en beweeg de muis. Het bovenaanzicht is de gemakkelijkste invalshoek tijdens het spel, op zich heb je deze actie dus niet nodig. |
Spelacties
Een kaart verslepen |
Ga met je muis bovenop een kaart staan en hou de linkermuisknop ingedrukt. |
Een kaart neerleggen |
Laat de linkermuisknop los. |
Een kaart in je hand nemen |
Dit doe je door de kaart naar de onderkant van je scherm te verslepen. Zodra een oplichtend strookje zichtbaar wordt, kan je de kaart loslaten en zit deze in je hand. Als je de kaart niet ver genoeg of net te ver trekt, zit deze niet in je hand en komt deze op tafel te liggen. |
Je handkaarten bekijken |
Druk op toets ‘H’ om je handkaarten te laten verschijnen of verdwijnen. |
Een handkaart op tafel leggen |
Ga met je muis bovenop een kaart staan en hou de linkermuisknop ingedrukt. Laat de knop los om de kaart neer te leggen. |
Een kaart vergroten |
Ga op kaart staan en druk op de spatiebalk. Dit kan enkel met de disciplinekaarten, de jokerkaarten en de vraagkaarten. |
Andere acties |
Klik met je rechtermuisknop op de kaarten om een menu met opties te openen. Normaal gezien heb je geen enkele van deze opties nodig. |
Stap 5: Hoe spelen?
Als alle spelers er klaar voor zijn, kunnen we het spel echt starten. Om het spelbord te resetten en elke speler meteen het juiste aantal kaarten in handen te geven, volg je best de stappen uit onderstaand filmpje:
In de handleiding
lees je hoe een beurt gespeeld wordt. Je kan de spelregels ook links onderaan op Tabletopia terugvinden. Om het spel zelf vlotter te laten verlopen, kan je in het videoplatform de actieve speler in spotlight plaatsen.
Nodig de spelers tijdens het spel vooral uit om vragen te stellen aan elkaar en om hun verhalen te delen. Stel zelf gerust ook enkele vragen. Na afloop van het spel kan je nog even tijd nemen om het spel te bespreken. Dit kan je doen aan de hand van deze voorbeeldvragen:
- Wat heb je ontdekt over de interesses van je medespelers?
- Was het moeilijk om de afgelegde disciplines bij de juiste vraag te leggen? Heb je getwijfeld over waar je bepaalde disciplines zou leggen?
- Kende je alle disciplines? Welke waren er onbekend? Zijn ze ondertussen opgezocht en duidelijk?
- Naar welke disciplines kijk of luister je graag? Wat vind je hier zo leuk aan?
- Welke disciplines vind je zelf leuk om te doen? Wat vind je hier zo leuk aan?
- Welke disciplines zou je graag beter leren kennen? Wat spreekt je aan in deze disciplines?
- Zijn er disciplines waar je graag naar zou gaan kijken, luisteren of aan deelnemen, maar omwille van een bepaalde reden doe je dit niet of heb je dit nog niet gedaan? Waarom niet?
- Welke disciplines vind je niet leuk? Wat vind je hier minder leuk aan?
- Zou je al deze disciplines als kunst omschrijven? Welke eerder wel en welke eerder niet?
- Wat is kunst voor jou?
BabbelArt Online werd ontwikkeld door De Aanstokerij en is mogelijk gemaakt met de steun van de Vlaamse overheid, minister voor Brussel. © 2021