Deze activiteit is afgelopen, lees het verslag.

---

Wil je graag weten hoe jongeren (12-18 jaar) uit de Brusselse kanaalzone cultuur beleven en aan welke vormen van cultuur ze participeren? Ben je nieuwsgierig naar de onderzoeksresultaten in het kader van het Brussels stadsproject Move It Kanal? Kom dan op 4 mei 2017 naar de studiedag van Erasmushogeschool Brussel - Opleiding Sociaal Werk i.s.m. Lasso op campus Bloemenhof in hartje Brussel.

Na de presentatie van de bevindingen over de cultuurparticipatie van jongeren uit de Brusselse Kanaalzone, kan je aan de slag in één van de tweetalige praktijkgerichte sessies. De studiedag richt zich tot leerkrachten, cultuur- en jeugdwerkers en iedereen die benieuwd is naar de cultuurparticipatie van jongeren uit de Brusselse Kanaalzone.

Programma

  • 09:00 Onthaal
  • 09:30 Plenair gedeelte
    • 1 Welkomstwoord
      Door Luc De Boever, directeur departement Management, Media & Maatschappij, Erasmushogeschool Brussel
    • 2 Cultuurparticipatie van jongeren in de Brusselse Kanaalzone
      Hanne Stevens, onderzoeker van de EHB Opleiding Sociaal Werk, duidt hoe jongeren in de Brusselse Kanaalzone aan cultuur participeren. Ze deelt haar inzichten over hun interesses, aan welke cultuuractiviteiten ze deelnemen en waarom. Na deze presentatie volgt een kritisch reflectiemoment door een vijfkoppig panel. Samira Hmouda (System D - Pianofabriek), Jessy Siongers (VUB, UGent), Sébastien Marandon (Leerkracht Institut Sainte Marie Sint-Gillis) en Kamal El Hajjouti (Bekile jeugdwerking) laten vanuit de eigen praktijk en expertise hun licht schijnen, samen met een Brusselse jongere Hanane Khiel (oprichtster jongereninitiatief ConnectBX).
  • 11:00 Parallelle sessies - Keuze uit vijf praktijkgerichte sessies
    • Sessie 1 - Jongeren maken zelf cultuur. Bottom-up!
      Brusselse jongeren organiseren zichzelf in heuse collectieven/initiatieven/organisaties. Cultuur van onderuit, bottom-up: op geheel eigen wijze nemen ze het heft in handen. Een aantal van die jeugdige initiatieven bieden een inkijk in hun traject en werkwijze: Connect BX - legt linken tussen jongeren en het socioculturele veld in Brussel (FR) & Ras El Hanout/ L'épicerie (geëngageerd Molenbeeks theater, kruispunt van culturen en ontmoetingsplek (FR/NL)). Mehdi Maréchal van DEMOS reflecteert hierover met het publiek. Voor wie? Iedereen welkom.
    • Sessie 2 - Over de rol van jeugdwerk, onderwijs en cultuur
      Naast jongeren in de Brusselse Kanaalzone, richt het onderzoek van Move It Kanal zich ook naar cultuurwerkers, jeugdwerkers en leerkrachten. Via interviews en focusgroepen werden zij bevraagd over hoe zij kijken naar de cultuurparticipatie van deze jongeren. Welke rol kunnen zij spelen met betrekking tot jongeren en cultuur? Bart Claes, onderzoeker van de Opleiding Sociaal Werk, neemt je mee doorheen de onderzoeksresultaten en biedt de nodige tips & tricks. Voor wie? Iedereen welkom.
    • Sessie 3 - Hoe jongeren enthousiasmeren? Een intervisiemoment voor jeugd- en cultuurwerkers
      Hoe enthousiasmeer je jongeren voor een cultureel project? In deze sessie vertrekken JES vzw en Centrum West (D'Broej) vanuit hun eigen ervaring en die van de deelnemers, en gaan ze samen op zoek naar kleine en grote successen. Via uitwisseling en interviews komen we tot grote en kleine ideeën en praktische tips om (meer) jongeren te bereiken. Voor wie? Specifiek voor jeugdwerkers & cultuurwerkers met ervaringen.
    • Sessie 4 Spelmethodiek: met tieners in gesprek over kunst & cultuur
      Met tieners in gesprek gaan over kunst en cultuur is interessant en belangrijk, maar soms ook uitdagend. Lasso ontwikkelde samen met De Aanstokerij een spel voor begeleiders van tieners. Deze tool helpt begeleiders op informele manier te peilen naar de interesses en motivatie van tieners om aan kunst en cultuur deel te nemen. Verder heeft het spel als doel om de blik van tieners op kunst en cultuur te verbreden. In deze sessie vertellen Margot Styfhals en Annabel Debaenst (Lasso) over het ontstaan van het spel en toont Johan Van Even (De Aanstokerij) hoe het spel in zijn werk gaat. Voor wie? Leerkrachten, jeugdwerkers & cultuurwerkers.
    • Sessie 5 JOPA! Over jongerenparticipatie
      Participatief werken met jongeren kan een meerwaarde zijn voor een culturele organisatie of een onderwijsinstelling, of voor de ontwikkeling van een cultureel aanbod. Hoe doe je dat in de praktijk? In deze workshop gaan Steven Degraeve en Lucie De Meyst (lectoren Opleiding Sociaal Werk EHB) aan de slag gaan rond JOngerenPArticipatie (JOPA). Ervaringen en inzichten van de deelnemers worden gekoppeld met de knowhow van ervaringsdeskundigen. Voor wie? Specifiek voor cultuurwerkers & leerkrachten.
  • 12:30 Lunch
  • 13:30 Einde


--

Het project Move It Kanal, geleid door Lasso en de Erasmushogeschool Brussel, is opgezet in het kader van het operationele EFRO programma van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In dit kader is bijna 2,1 miljoen euro in het project geïnvesteerd, waarvan 50% door de Europese overheid en 50% door het Gewest wordt gedragen. De doelstelling van de EFRO-programmering is om de culturele participatie van jongeren in het kanaalgebied te versterken.

EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) is een instrument voor het Europese regionale beleid dat nieuwe mogelijkheden wil bieden aan Europese burgers en dat de kloof tussen de levensstandaard in de verschillende regio's wil dichten. Het vormt een investerings- en solidariteitsmechanisme van de EU dat dankzij Europese en regionale investeringen ons dagelijkse leven beïnvloedt.

Het project wordt ondersteund in cofinanciering met de VGC.

Datum
04.05.17
Tijdstip
09:00
Locatie
Erasmushogeschool Brussel – campus Bloemenhof