Begin 2020 maken we kennis met Timo Vantyghem, kersvers socio-cultureel werker bij GC Nekkersdal. Enthousiast stapt hij mee in het verhaal van Masir Avenir, een project van bon – Agentschap Integratie & Inburgering waar Lasso/Move It Kanal mee de schouders onder zet.

GC Nekkersdal beschikt over een supergemotiveerde ploeg én heeft een eigen infrastructuur. Die infrastructuur stellen ze maar wat graag ter beschikking van groepen jongeren, zoals ons groepje van Masir Avenir. Een perfecte combo dus, zeker als je weet dat er bij bon steeds meer jongeren zijn die hun artistieke talenten wel eens willen tonen voor een publiek.

Zo ontstaat het plan om een festival voor en door jongeren op poten te zetten. Dat festival krijgt een plaats binnen ‘Bewogen, een week vol events die oude en nieuwe Brusselaars met elkaar verbinden.

Gedurende vier opeenvolgende woensdagen spreken onze jongeren in GC Nekkersdal af met jong volk van Jeugdhuis Miks (D’broej). Er wordt gebrainstormd, gerepeteerd en vooral gecreëerd. Opeens is er een naam voor het festival: ‘C’est bon in Laken’. Een logo volgt, dan een slogan, alles 100% homemade! Ook de voorbereidingen, technische ondersteuning, sound mix, etc... nemen de jongeren voor hun rekening.

Op de grote dag zoemt het Nekkersdal van de energie : jongeren van de jeugdhuizen Habbekrats en Mosaïc maken samen een graffitikunstwerk onder het goedkeurende oog van kunstenaar Régis Bour. Het collectief Hashet bedrukt tote bags terwijl het almaar heerlijker begint te geuren in de keuken. Om 18u schuift iedereen aan voor het World Buffet en dan is het tijd voor muziek: rap, beatbox, slam en een optreden van de groep WEGGEVOERD van Jeugdhuis ‘t Mutske (Laken). C’était bon!

Herbeleef de sfeer met het foto-album.

We are one ! Bedankt Patrick, Bella, Junior, Bright, Fall, Macka, Khaled, Lorelei, Umayma, Ines, Kawtar, Rania, Roa, Nassira voor jullie zelfvertrouwen en talent (op het podium).Bedankt Arianne, Souad, Menna en Youssra voor het heerlijke eten.Bedankt aan de ploeg van GC Nekkersdal, bon & Bewogen voor de energie ! Bedankt Régis Bour (graffiti atelier), Collectif Hachet (zeefdruk), Grégory (coaching rond tekstschrijven + op scèene), Super Nova – Martin (beatbox & coaching op scène), Ahmad Al Saadi (fotograaf van Bewogen festival) et Flo Mennes (begeleidster bij Miks Laken) voor jullie begeleiding en jullie passie. Bedankt Radio Marie-Christine voor de uitnodiging (herbeluister het interview).

C'est bon in Laken is één van de praktijktijkverhalen uit Move It Kanal: over cultuur en jongeren in de kanaalzone. Download/bestel de publicatie voor meer inspiratie!

--

Foto's © GC Nekkersdal

Het project Move It Kanal, geleid door Lasso en de Erasmushogeschool Brussel, is opgezet in het kader van het operationele EFRO programma van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In dit kader is bijna 2,1 miljoen euro in het project geïnvesteerd, waarvan 50% door de Europese overheid en 50% door het Gewest wordt gedragen. De doelstelling van de EFRO-programmering is om de culturele participatie van jongeren in het kanaalgebied te versterken.

EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) is een instrument voor het Europese regionale beleid dat nieuwe mogelijkheden wil bieden aan Europese burgers en dat de kloof tussen de levensstandaard in de verschillende regio's wil dichten. Het vormt een investerings- en solidariteitsmechanisme van de EU dat dankzij Europese en regionale investeringen ons dagelijkse leven beïnvloedt.

Het project wordt ondersteund in cofinanciering met de VGC.