Tijdens het project Try Out Teens zette Lasso trajecten op waarbij tieners artistiek aan de slag gingen. Dat leverde een unieke kijk op hoe tieners cultuur (willen) beleven. Na afloop verzamelden we praktijkverhalen, ervaringen en tips in een publicatie. Hieronder vind je alvast zeven tips om talentontwikkeling bij tieners te stimuleren.

Laat tieners proeven en genieten

Laat tieners kennis maken met diverse activiteiten en disciplines zodat ze zelf ondervinden waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Hou de sfeer leuk en luchtig, bijvoorbeeld door interactieve en creatieve methodieken te gebruiken. En laat hen meedoen zonder meteen resultaten te moeten behalen. Zo zorg je ervoor dat ‘werk’ niet als werk aanvoelt.

Geef tieners richting en laat ze vervolgens vrij

Geef concrete richtlijnen over de doelstellingen van je project en laat tieners vervolgens zelf keuzes maken. Bied hen de vrijheid om hun vragen, dromen, noden en talenten te uiten. Inspireer tieners door mogelijkheden te suggereren maar laat ook ruimte om te falen.

Creëer een veilige omgeving voor tieners, geef ze vertrouwen en respect

Respecteer tieners en hun mening zonder enige vorm van (voor)oordelen. Leer hen kennen en zorg voor een goede groepsdynamiek. Hou er rekening mee dat het artistieke proces een emotionele uitlaatklap kan zijn, geef tieners hiervoor de nodige aandacht en tijd. Respecteer hun ritme en werk op een locatie die ze kennen, waar ze kunnen rondhangen en die hun ouders goedkeuren.

Prikkel tieners en maak ze mede-eigenaar

Geef hen de ruimte om zelfstandig te zijn, initiatief te nemen en zelf dingen te creëren. Schakel hen in als rolmodel en geef hen een volwaardige plaats en verantwoordelijkheid, ook op gevoeligere domeinen (bvb. op financieel vlak).

Daag hen uit om uit hun comfortzone te treden, laat ze andere tieners ontmoeten om elkaar te kunnen versterken en werk toe naar een sterk afsluitmoment. Zorg ervoor dat ze trots zijn op zichzelf en hun inspanningen.

Vind tieners zelf (want ze gaan jou niet vinden)

Maak een duidelijke keuze met welke tieners je in zee wil gaan. Wil je aan de slag met een bestaande groep? Of eerder nieuwe tieners bereiken? Zoek hen op waar ze al zijn: in georganiseerd jeugdwerk, de publieke ruimte... Denk na over de manier waarop je tieners het beste kan bereiken.

Hou er rekening mee dat ze ook vaak via hun ouders bereikt worden. Gebruik dus een aparte communicatiestrategie voor tieners (sociale media, taalgebruik van ouder tieners) en hou het kanaal om tieners te bereiken laagdrempelig en informeel. Blijf investeren in mondelinge communicatie.

Ondersteun begeleiders en kunstenaars aan het werk met tieners

Geef begeleiders en kunstenaars de ruimte om een vertrouwensband met tieners op te bouwen. Vertrouw en ondersteun hen, zodat ze zich flexibel kunnen opstellen naar de tieners toe en tegelijkertijd ook grenzen zullen durven stellen.

Werk samen met begeleiders en kunstenaars van wie tieners willen bijleren, die out of the box denken en hun referentiekader durven los te laten. Geef kunstenaars en begeleiders ook de ruimte om zelf te groeien.

Werk samen met partners die een meerwaarde bieden voor tieners

Denk na welke (lokale) partners complementair kunnen zijn bij jouw project. Bepaal samen met die partners de doelstellingen van het project en baken af welke rol welke partner opneemt. Maak bewuste keuzes die rekening houden met alle gebruikers van de ruimte waar het project plaatsvindt. Werk samen met partners die al gekend zijn bij tieners en zorg ervoor dat ze de kans krijgen om kennis te maken.