In oktober 2018 ging een nieuw Move It Kanal-pilootproject van start: ‘Les experts du petit Manchester 2.0’. Voor dit project sloegen de scholen Ecole Secondaire Karreveld en het Institut des Sœurs de Notre-Dame de handen in elkaar met La Fonderie, het Brussels Museum voor Arbeid en Industrie in Molenbeek.

Tijdens het schooljaar 2018-2019 volgen twee klassen (één uit elke school) elk een individueel traject met La Fonderie. Vervolgens vatten ze samen een creatieproces aan.

Doorheen de verschillende fases was het de bedoeling de industriële geschiedenis van hun stad te ontdekken, en bruggen te slaan tussen het verleden en het heden. Om dit te bereiken werden er bezoeken gepland aan La Fonderie en MoMuse en stonden er thematische en sociologische wandelingen in Molenbeek op het programma.

Na zich te hebben ondergedompeld in het industriële verleden van de Kanaalzone, en de straten van Molenbeek & Anderlecht te doorkruisen met lenzen en camera’s, was het eindelijk tijd om de creativiteit de vrije loop te laten.

Een voormiddag, bij La Fonderie. Beide scholen maken kennis en beslissen samen over welke vorm hun gemeenschappelijk project zal aannemen. Alessandra, publiekswerker bij La Fonderie, had al wat voorbereidende brainstorms opgezet met de leerlingen. En kijk, de keuze viel op een fototentoonstelling, om de twee kanaalgemeentes in de kijker te zetten.

Lasso /Move It Kanal riep de hulp in van Johanna de Tessières, een professionele fotojournaliste. Naast haar passie bracht zij de jongeren de kneepjes van het vak bij en stuurde hen vervolgens, gewapend met een camera, de straat op. Het resultaat mag gezien worden: van spontane shots tot bestudeerde kaders vol kleur en leven. Sommige foto’s schopten het zelfs tot buiten de schoolmuren!

Afsluitend kwam Wim de Pauw, socioloog aan de Erasmushogeschool Brussel en Move It Kanal-partner, op het leuke idee om Axel Pleeck van Philocité erbij te halen. Hij zorgde voor de sfeer tijdens het afsluitende debat.

In dit filmpje ontdek je hoe de leerlingen het project ervoeren:

Eén minpuntje: omwille van logistieke redenen hebben beide klassen maar zelden kunnen samenwerken tijdens de workshops. We onthouden dat interscolair samenwerken niet vanzelfsprekend is EN bijzonder veel flexibiliteit vereist van alle deelnemende partijen.

Les experts du Petit Manchester 2.0 is één van de praktijktijkverhalen uit Move It Kanal: over cultuur en jongeren in de kanaalzone. Download/bestel de publicatie voor meer inspiratie!

--

Fotos © de leerlingen van de Ecole Secondaire Plurielle de Karreveld & van het Institut des Sœurs de Notre-Dame

Het project Move It Kanal, geleid door Lasso en de Erasmushogeschool Brussel, is opgezet in het kader van het operationele EFRO programma van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In dit kader is bijna 2,1 miljoen euro in het project geïnvesteerd, waarvan 50% door de Europese overheid en 50% door het Gewest wordt gedragen. De doelstelling van de EFRO-programmering is om de culturele participatie van jongeren in het kanaalgebied te versterken.

EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) is een instrument voor het Europese regionale beleid dat nieuwe mogelijkheden wil bieden aan Europese burgers en dat de kloof tussen de levensstandaard in de verschillende regio's wil dichten. Het vormt een investerings- en solidariteitsmechanisme van de EU dat dankzij Europese en regionale investeringen ons dagelijkse leven beïnvloedt.

Het project wordt ondersteund in cofinanciering met de VGC.